Com escollir escola? 5 aspectes clau a tenir en compte

Semblava que quedava molt lluny, però el teu fill es fa gran i arriba el moment d’escollir la millor escola per a ell. Però, per on començar? Hi ha moltes escoles infantils, cadascuna amb les seves particularitats, i iniciar aquesta investigació pot resultar un veritable maldecap que se suma a l’enrenou del dia a dia.

És per això, que us volem facilitar un llistat amb els aspectes que considerem més rellevants a l’hora d’escollir una bona escola per als teus fills.

 

1.      Portes Obertes

 

Assistir a les jornades de portes obertes de totes les escoles que considereu pot ser la millor manera d’obtenir informació. Durant aquests dies teniu l’oportunitat de conèixer els professors, veure les instal·lacions, preguntar sobre el programa educatiu o xerrar amb altres pares i mares que tinguin les mateixes inquietuds que vosaltres.

Algunes escoles ofereixen també la oportunitat de realitzar visites personalitzades, adaptant-se a la situació de cada família, i aquesta és una solució molt bona si per algun motiu no podeu assistir a les portes obertes.

Si teniu opció, portar el nen amb vosaltres pot ser molt positiu ja que podreu veure com es desenvolupa en l’ambient, com s’hi relaciona el personal del centre i quina impressió us dóna, no només a vosaltres, sinó també als vostres infants.

 

2.      Projecte educatiu i valors del centre

 

Tot i que la llei educativa és la mateixa per a tota Catalunya, cada centre la interpreta i la implementa amb les seves particularitats i heu d’escollir l’escola que més s’adapti a la vostra manera d’entendre l’educació (metodologies, projectes, hàbits, etc.). És important saber també si l’escola disposa d’Educació Secundària Obligatòria (ESO) de cara a poder mantenir una continuïtat en la metodologia educativa del vostre fill quan arribi el moment. 

En quant als valors, saber quins són els pilars de l’escola, com resolen els conflictes, com tracten la sostenibilitat i la solidaritat, entre d’altres aspectes, també pot ajudar a decantar la balança. Tot això determinarà el dia a dia del vostre fill, així que és important escollir un centre que tingui uns valors clars i definits i que coincideixin amb els vostres, ja que l’educació a casa i a l’escola han d’anar agafades de la mà.

 

3.      Plurilingüisme

 

A dia d’avui, aprendre altres llengües obre moltes portes si pensem en el futur dels nostres nens. Invertim una gran quantitat de recursos perquè els nostres infants aprenguin una llengua estrangera com, per exemple, l’anglès. Però, i si la dominessin en acabar l’escola? 

Saber quantes llengües s’estudien a l’escola, com i quant de temps es dedica a cada una d’aquestes llengües estrangeres i en quin moment les introdueixen, podrien ser bones preguntes a realitzar durant les portes obertes o en altres contactes amb el centre.

 

4.      Quantitat d’alumnes per aula o nivell

 

Aquesta és una dada molt important a l’hora d’escollir un centre d’estudis, ja que pot condicionar el rendiment dels alumnes. En aquest sentit cal considerar les línies educatives i la ràtio de cada classe. Normalment, com més baixa sigui la ràtio, més personalitzada serà l’atenció que rebrà l’alumnat i això pot ser determinant segons la personalitat del vostre fill o si presenta necessitats especials. En aquest cas, a més, heu de mirar quins programes de suport i acompanyament té el centre que puguin ajudar a satisfer-les.

Analitzar l’atenció que rebeu a les portes obertes us pot ajudar a reflexionar sobre si és aquesta escola la que voleu per al vostre fill/a ara, i en el futur.

 

5.      Grau de relació família-escola

 

Actualment existeix una gran varietat d’escoles en quant a tipologies: públiques, privades, concertades, cooperatives de pares, de mestres, escoles alternatives, etc.

En aquest sentit, heu de plantejar-vos quin grau d’implicació voleu tenir com a pares en l’educació del vostre fill i confrontar-ho amb el paper que juguen els pares o les famílies en les decisions del centre. La proximitat amb els mestres i tutors de l’escola, la possibilitat de participar en festes i esdeveniments curriculars o extraescolars i la transparència en el tracte, són alguns dels aspectes que ajudaran a que els vostres fills es sentin en un entorn segur i familiar, fet que els permetrà desenvolupar les seves capacitats d’una manera més natural. 

En qualsevol cas, heu de tenir present que la qualitat de l’educació ha de prevaldre per damunt de la categoria del centre.

 

Conclusió

 

Sabem que aquesta pot ser una de les majors dificultats amb les que us podeu trobar com a pares en quant a la l’educació dels vostres fills. No es tracta només d’escollir una escola on el vostre fill/a adquireixi coneixements, sinó també un lloc on es formin com a persones en un món modern i canviant, la qual cosa no és fàcil.

Eviteu prendre decisions precipitades, valoreu totes les opcions i tots els detalls i preneu consciència de la realitat i les necessitats de la vostra família i del vostre fill. Escolteu, però no us deixeu portar pels comentaris i les crítiques de la gent: sempre hi haurà opinions per tot. I, tingueu present que l’escola ideal no existeix, a tot arreu hi haurà aspectes a millorar, així que poseu-ho tot en una balança i pregunteu-vos… serà feliç el meu fill en aquesta escola?

 

Encara dubtes? Vine a conèixer-nos, ens trobaràs en un indret tranquil i privilegiat de Viladecans. Posa’t en contacte amb nosaltres i t’ajudarem en tot el que ens sigui possible! 

2 comentarios en “Com escollir escola? 5 aspectes clau a tenir en compte”

  1. Buen artículo. En otros que he leído, no mencionan algo tan importante para mí como es la ratio de alumnos o la relación familia-colegio. Muchas gracias por las recomendaciones, las tendremos en cuenta.

  2. Molt d’acord…sobretot és important com et sents quan vas a visitar l’escola…nosaltres vam visitar moltes, i quan vam entrar a la que finalment vam escollir, vam sapiguer que era la NOSTRA. Ànims als pares que busqueu la VOSTRA!!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *